A.B.У./AVE терапия

АВУ терапия е съкращение, което означава Аудио – Визуалното Увличане на мозъчните вълни. Това е научно валидиран апаратен метод, чрез който се постига балансиране и безопасно нормализиране на процесите в мозъка (възбуждане и задържане).

Какво е AVE или АВУ?

АВУ е съкращение, което означава Аудио – Визуалното Увличане на мозъчните вълни. Това е научно валидиран апаратен метод, чрез който се постига балансиране и безопасно нормализиране на процесите в мозъка (възбуждане и задържане).

Самият апарат използва очила с вградени светодиоди и слушалки, чрез които към мозъка се подават специфични ритми от светлинни и звукови пулсации. С промяната на ритъма и други параметри на тази сензорна стимулация се насърчава постепенна промяна на мозъчната възбуда към ситуационно-подходящи състояния като: дълбока релаксация, сън, спокойна концентрация или енергетизиране и тонизиране на нервната система.

Чрез процеса на увличане (адаптивно синхронизиране) АВУ насърчава подходящото ниво на мозъчна възбуда, увеличава кръвоснабдяването на кората на мозъка, повишава метаболизма на глюкозата в мозъка, стимулира отделянето на благоприятни невротрансмитери и комуникацията между невроните. Комбинираният резултат от всички тези въздействия на АВУ води до подобрено мозъчно, умствено и ментално функциониране - без негативните странични химически ефекти, свързани с приема на психо-активни вещества или лекарства.

Мозъкът, подобно на сърцето, е ритмичен орган и изпълнява функциите си с ритмични електро-химични процеси с различна честота. При състояния, свързани с по-висока енергоконсумация и възбуда, като стрес, нервно напрежение и тревожност,  мозъчни ритми са с по-висока честота и сърдечият ритъм е по-ускорен; при състояния с по-ниска енергоконсумация и възбуда, като релаксация и сън, мозъчни ритми са с по-ниска честота, а сърдечният ритъм е забавен. За да сме спокойни и в състояние на продуктивна концентрация на вниманието се изисква сърдечният и мозъчните ритми да са с междинна честоти - нито много ниски, нито много високи. С АВУ апаратите се улеснява промяната на честотата на доминантния мозъчен ритъм и така по-лесно се излиза от нежелани и състояния и се влиза в различни състояния в зависимост от желаните нива на енергоконсумация и мозъчна възбуда.

Приложение

Различни фактори могат да повлият негативно способността на мозъка да се адаптира към нужното ниво на възбуда, така че да можем ефективно да се справяме с обичайните си дейности в ежедневието. Сред тя са:

  • хроничен стрес и напрегнат начин на живот
  • хронично непълноценно хранене
  • генетични наследствени фактори
  • мозъчни травми и увреждания
  • дисбаланси в съотношенията между мозъчните невротрансмитери

Например, при хората с напрегнат начин на живот, хроничен стрес или тревожни разстройства доминантните мозъчни ритми са с висока честота, процесите на възбуда доминират постоянно и за тези хора е трудно да се отпуснат или да заспят. Обратно, при повечето от децата с дефицит на внимание и слаб контрол върху импулсите доминантните мозъчни ритми в челните дялове са с ниска честота, процесите на задържане доминират над процесите на възбуда, мозъкът „спи“ дори и в будно състояние и за тези деца е трудно да упражняват съзнателен контрол върху импулсивността и концентрацията си. АВУ апаратите помагат на мозъка да излезе от тези и други проблемни състояния като постепенно с промяна на ритъма на външната аудио-визуална или слаба електро-стимулация насърчават мозъка да промени честотата на доминантните си ритми.

Важна цел на АВУ е да се създаде дисоциативно състояние (дистанциране от мислите и усещанията за тялото) , което е подобно  на дълбоката релаксация , в която изпадаме при прехода от будност към заспиване или на психо-физическата релаксация при опитни медитатори. Възстановяващите ползи на това състояние за тялото, мозъка и психиката са това , което прави АВУ толкова полезно при значителен брой най-различни разстройства на здравето. Това дълбоко състояние на АВУ-индуцирана регенерация е доказано като полезно при много от менталните , емоционални и физически предизвикателства, които почти всички от нас изпитват в един или друг момент от живота ни:

  • Тревожност и панически атаки
  • Депресивни разстройства
  • Безсъние и нарушения на съня, обусловени от стрес, непрестанни мисли, тревожност, хронична болка
  • За редуциране на стреса, регенерация, релаксация и възстановяване
  • Мигрена и тенсионно главоболие
  • Дефицит на внимание, проблеми с концентрацията и самоконтрола
  • Хронична болка или фибромиалгия
  • Преодоляване на зависимости
  • Начални форми на деменция или забавяне на умствените функции при възрастни хора

Какво е усещането по време на сесия с АВУ?

Препоръчително е АВУ апарата да се използва в легнало положение, със  затворени очи. Наблюдението на светлините от очилата не е опасно, но ефектът на релаксация е значително по- голям при затворени очи.

Първоначално от слушалките се чуват еднообразни и монотонни звукови пулсации и през затворените очи се виждат меки светлинни пулсации, които постоянно се движат ритмично в синхрон със звуковия ритъм. АВУ апаратът има и функция за кранио-електростимулация на мозъка, под електродите-клипсове, които се закрепват върху месестите части на ушите, започват да се усещат меки приятни пулсации, подобни на много лек масаж на ушите.

Обикновено след 6 до 8 минути от началото на програма за релаксация или сън повечето хора съобщават за настъпване на някои или всички от тези състояния:

  • Утихване или прекратяване на непрестанния вътрешен диалог, дистанциране от тревожни мисли и чувства.Вниманието е в настоящето.
  • Промяна в усещанията за тялото или откъсване от телесните усещания . Хората съобщават за промяна в обичайния начин , по който усещат тялото си или за временно освобождаване от телесните усещания.
  • Редуциране на мускулното напрежение – чувство на заземеност , отпускане и натежаване на тялото. Дъвкателните мускули се отпускат – долната челюст е релаксирана или устата може да се отвори. Езикът се отпуска и изпълва устната кухина. Може да се наблюдават спонтанни неволеви мускулни контракции, подобни на тези , които се появяват при заспиване.
  • Вазодилатация – разширяване на кръвоносните съдове – дланите и стъпалата приятно се затоплят.
  • Дишането става гладко , забавено , дълбоко и диафрагмено. Сърдечният ритъм се забавя.
  • Чувства на дълбока релаксация, удовлетвореност, спокойствие и умиротворение
  • Визуални образи , различни цветове и светлинни модели(форми). Някои потребители съобщават , че наблюдават цветове и движещи се цветни форми по време на АВУ – това са илюзорни светлинни конфигурации , които не се създават от апарата. Поради особености на физиологията на зрението и реакцията на мозъка към светлинната стимулация се създават оптични илюзии при някои от потребителите. Също така има клиенти на АВУ, които не съобщават за никакви оптични илюзии или цветове.
  • Сън. Ако е избрана програма за релаксация или сън, немалко от потребителите могат да заспят или да преминат в граничното състояние между сън и бодърстване. Ако е избрана програма за възбуждане и енергетизиране на нервната система, повечето клиенти остават будни по време на стимулацията.

Ползи от употрабата на АВУ апарати

Има множество ползи и благоприятни ефекти от употребата на АВУ апарат. По време на и след АВУ стимулацията настъпват различни промени, които водят до тези позитивни резултати:

  • ЕЕГ активността на мозъка се променя и балансира - по-лесно се излиза от състояния на депресия, безсъние, тревожност.
  • АВУ индуцира подобно на медитация дисоциативно състояние на временно дистанциране от мислите и тялото - това създава условия за пълноценна и ефективна почивка и възстановяване на мозъка, тялото и психиката.
  • Регионалното кръвоснабдяване на кората на мозъка се увеличава - подобрява се вниманието и настроението.
  • Повишава се естественото производство на определени мозъчни невротрансмитери - настроението и сънят се подобряват.
  • Стабилизират се лимбичната и вегетативната нервни системи - по-бързо се овладяват паник атаки, редуцира се чувствителността към стресори, насърчават се възстановителните процеси в тялото и парасимпатиковия тонус.

Вероятен растеж на дендритите на невроните, който способства за създаване на нови връзки между невроните и потенциално възстановяване при определени мозъчни дисфункции като двигателни проблеми след инсулт и т.н.

Безопасност

АВУ апаратите от семейството на David са преминали през продължителни проверки и са доказани в практиката като безопасен метод за въздействие върху нервната система.

Упортебата на АВУ апаратите не се препоръчва единствено за клиенти с епилепсия, скорошни мозъчни травми и инсулти (не се препоръчва употреба на АВУ по-рано от един месец от мозъчния инцидент) и психози. Поради липса на изследвания не се препоръчва употребата на АВУ апарати и от бременни жени.