Каква е връзката между EMDR и съня?

EMDR

EMDR: Колко често сънувате? Къде Ви отвеждат сънищата Ви? С какво чувство Ви оставя това „пътуване“?

А, знаете ли каква е връзката между съня и работата ми като психолог?

Не е само това, че помагам на хора, които по една или друга причина са „загубили“ съня си…През последните няколко години работя с много интересен и ефективен метод – EMDR.

EMDR означава Eye Movement Desensitization and Reprocessing, или в превод  – Десенситизация и повторна преработка на информация чрез движение на очите. Именно специфичното движение на очите, които използваме за билатерална стимулация по време на EMDR сесиите, е връзката на съня с работата ми.

Всъщност, движенията на очите по време на EMDR сесия са повторение на движенията на очите по време на REM фазата на съня.

Ползата от този естествен механизъм е открит съвсем случайно през 1987 г. от Шапиро.

През 2013 г. Световната здравна организация признава EMDR за един от двата най-ефективни методи за работа с PTSD (посттравматично стресово разстройство).

Използвайки този механизъм и EMDR терапията, успявам да съм полезна на хора борещи се с различни състояния и проблеми като например: паниченки атаки, тревожност, страхове, фобии, загуба на близък или раздяла, ниско самочувствие, вина; хора, преживели или станали свидетели на инциденти или насилие и др…

За съжаление, в България все още EMDR не е достатъчно позната и малко хора зная за нея, за това реших да Ви разкажа. Ако Вие или Ваш познат преминава през труден период и искате да разберете дали EMDR може да помогне, насреща съм!